Allmänt, Utmaningar

Fördomar/Prejudices

Svenska:

Ni vet. Alla har dem. Fördomar.
De här jobbiga sakerna som poppar upp i huvudet förväntat och helt oförväntat. När man minst anar det. Oftast, så blir man ju dock glatt överraskad över när ens fördomar är helt fel. Bara för att kanske mötas av lite skuldkänslor i efterhand över att man hade dem ens från första början.

Har du någon gång upplevt att någon aktivt applicerar sina fördomar på dig, kanske utan att mena något illa med det? För mig så är det väldigt hjärtskärande när någon gör så. Detta antagande. ”Jaha, du är si” eller ”Jaha, du är så”. Hur kan en person som du inte känner helt och hållet anta att du är en person som enkelt kan placeras i ett fack? Människan är ju bra mycket mer komplicerad än så, där ett fack inte är tillräckligt med utrymme för att beskriva hur en person fungerar.

När jag upplevt fördomar, framförallt baserat på att de fått reda på att jag är kristen (eller vänsterhänt, haha), så är det som att murar reser upp sig mellan oss. Dessa personer har redan fått för sig en massa om mig baserat på den korta meningen jag berättar som innehåller att jag har en tro (eller att de sett att jag är vänsterhänt som sagt). När jag väl lyckas processa klart dagen och upplevelserna med de nya människorna jag mött, så inser jag att muren har redan börjat. Det är nu det är avgörande om jag kommer fortsätta få ett antagande eller om människan som möter mig faktiskt uppriktigt vill lära känna mig. Vilja veta vem jag faktiskt är.

Så. Här är en utmaning till dig. Kan du bemöta människan du träffar/pratar med utan att få upp en massa fördomar eller antaganden? Lär känna dem på riktigt! Våga fråga! Och framförallt LYSSNA. Det är en sak att prata och ställa massa frågor, men att faktiskt också lyssna på den personen behöver nog väldigt många fler jobba på. Det här tror jag alla tjänar på att göra, plus att man får kanske en helt oväntad vän på köpet. ❤

Lite tankar, som behövde få ventilera lite. Som alltid, tack att du tog dig tiden att läsa ❤

Ta hand om dig och sprid lite kärlek på köpet! ❤


English:

You know. Everybody have them. Prejudices.
These awful annoying things that seem to pop-up in the head whenever and wherever they want to. When you least expect it. However, how grateful one gets when you realize your prejudices is all wrong. Only a tiny pinch of guilt appears afterwards when you question yourself of having the prejudices at the beginning. Just why?

Have you ever experienced when somebody actually treats you in a prejudiced way? Without (maybe) meaning any harm with it? This kind of action makes my heart break. ”I see, you are like that..” or ”Aha, you are so so..” How can a person whom you don’t even know completely just accept as a matter of fact that you belong to ”this kind of pocket”? The human is quite complicated, so a mere pocket can’t stuff enough of everything that comes of being a human. The mere stuff inside the pocket can’t even start describing how a person works.

Whenever I’ve actually experienced peoples prejudices, mostly because I’m a christian (or lefthanded haha), it’s like a big wall arise between us. These kind of persons already have accused me of being something I’m not according to a simple presentation I’ve told, which in some way consisted that I’m a christian (or if they’ve seen that I’m lefthanded, as said). Whenever I succeed in processing my days’ happenings with the new people I’ve met, I realize that the wall has already begun. From now on, it’s now wether a person will continue to treat me according to their prejudices or to get to know me. To know me for real.

So. Here’s a challenge for you. Can you try, just for once, to not have any prejudices at all whenever you meet or talk with a new person? Get to know them for real! Ask them questions! And most of all – LISTEN! It surely is one thing to talk and ask a lot of questions, but to actually listen to that person as well – that’s something completely different! I believe that most of us needs to work on that, just to listen to the person you talk to. Who knows, maybe you will get a new friend by doing it in the end. ❤

Some thoughts that just had to get out. As always, thank you for taking your time reading this! ❤

Take care and don’t forget to spread some love! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s