Allmänt, Positivitet, Utmaningar

Agera istället för reagera

Jag fick vara med om en ögonöppnare förra veckan. Jag har nämligen befunnit mig i en liten slump där självtvivlet har knackat på lite väl ofta när jag jobbat med mitt företag. Tankar som ”ingen gillar det jag gör”, ”ingen följer mig”, ”ingen läser min blogg”, ”ingen ser vad jag gör ändå så varför göra det jag gör..?”, ”Lonelyyyy~ I am so lonelyyyy…” – en väldigt negativ tankebubbla med andra ord, som dock har poppats bort lika snabbt som den dykt upp. Jag har aktivt TRYCKT bort de tankarna och valt att TRO på det jag gör. Det räcker med att våra katter uppskattar det jag gör. Och min man. Och min son.

Skämt åsido! Mitt i denna svacka som sagt så har vi varit bortresta hit och dit de senaste veckorna samt att mitt deltidsjobb dragit igång denna vecka. Detta bidrog såklart till en skön distans till de elaka bubblorna som dykt upp och självtvivlet började avta väldigt mycket. Tills det försvann helt och hållet när jag läste underbara influencern Linda Hörnfeldts (lalinda) nyhetsbrev om sin AHA-upplevelse. Kortfattat så handlade det om ”produktivitet och hur vi spenderar stora delar av våra dagar med att reagera på saker vi får placerade framför oss istället för att producera något som faktiskt för oss framåt.”. Bara den meningen öppnade upp mina ögon lite mer och självtvivlet och den smygande stressen försvann från mig. Vi spenderar alldeles för mycket tid med att fokusera på vad andra tycker och tänker, dvs. om andra följer eller gillar det du gör, om andras åsikter om det du gör. I had enough. Det där gav iaf inte mig någon vidare energi till mitt skapande så jag sadlade om och började tänka mer framåt – vad kan ta mig framåt egentligen där jag går på min väg?

Ett väldigt tydligt exempel på detta:
Jag skojjar inte när jag säger att den största ångesten och största hindret som varit för mig (bortsett från att klara sig ekonomiskt) är att bokföra mitt företag. Dvs. BOKFÖRA KORREKT så att inte skatteverket hoppar på mig i slutändan. För att vara en typisk person som alltid läser innehållsförteckningen, samt uppskattar regler och vill göra rätt för sig så tyckte jag detta med bokföring var superläskigt. Alltså. JÄTTELÄSKIGT. Verkligen, så mycket gråt och ångest som har varit genom åren för att jag inte känt att jag någonsin kommer greppa det här med bokföring. NÅGONSIN. Det fina i det hela är som sagt att man har ju oftast fel om sig själv. Det finns något som heter ”växa i sig själv” och där kan jag verkligen sträcka på mig!

Det mesta går att läsa sig till i förhand. För att känna sig extra förberedd så har jag lusläst det mesta som kommer till bokföring. Problemet har oftast varit (förutom att jag glömmer saker och ting hela tiden) att saker som handlar om bokföring inte är skrivet på ett enkelt och pedagogiskt sätt. Det blir lätt tillkrånglat med för mycket termer och avancerade ord som gjort att jag tänkt på om författarna i fråga verkligen vill att någon ska kunna lära sig detta? Hur som helst, tillslut kommer man till en gräns där det inte går att förbereda sig mer. Det går inte att läsa till sig mer om något som man inte tagit tag i praktiken.

Sagt och gjort. När jag startade mitt företag så kändes bokföringen mer som en rolig utmaning istället för det ångestladdade berg som plötsligt kunde blåsa upp i mitt huvud. Jag har lärt mig så otroligt mycket och även insett att VAD LÄTT det faktiskt är när det kommer till PRAKTIKEN. Men vad SVÅRT det har varit att läsa om allt som har med bokföring att göra. Det är så löjligt. Men typiskt livet, ändå.

Jag ska inte ropa hej ännu med min bokföring. Jag har trots allt inte deklarerat mitt första år ännu, men jag har en känsla av att det kommer gå bra. Skatteverket kommer inte knacka på min dörr och säga att jag är skyldig dem flera miljoner kronor. Eller? .. Nej, det kommer faktiskt inte ske.

Precis som Lalehs låttext ”jag är bara en sten i havet, det är inte värre än så” (från låten ”Det kommer bli bra” ) så blir det bra tillslut. Det är så lätt att förstora upp saker och ting när de i själva verket är ganska små. Det är så lätt att haka upp sig på att ens likes inte ökar, istället för att fokusera på att fortsätta skapa mer intressant och värdefullt innehåll. Både för sig själv och andra. Mest för sig själv kanske, fast med fokus på att kunna hjälpa någon annan precis som du själv fått hjälp till dig själv.

Så, sitter du på något du vill göra. GÖR DET. Vänta inte på att någon annan ska säga till dig att göra det, utan gör det för att du själv vill det. Det finns ingen annan som kan trycka ner dig själv så mycket som du själv. Tro mig. Jag tror på dig. ❤

Spread some love och ta hand om dig! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s