Skapandet

Processen bakom

Vet du hur lång process det är att skapa en tavla? Inte? Då ska jag berätta för dig om min process!

Processen det tar att få fram ett konstverk kan vara väldigt unikt från person till person. För min egen del så handlar det först om en tankeprocess, research eller referensbilder, en grovskiss som sedan blir en finskiss. Sedan kommer tuschning och utsuddning av alla blyertsstreck. Därefter grundlager, oftast i akvarell. Sedan lager på lager på lager på lager på lager av akvarellfärger i olika slag, gouache, promarkers, vita pennor… En massa torktid däremellan. Detaljer och slutputs. Sedan är en tavla klar! Om det är åt akrylhållet med canvaser så är det ungefär samma koncept förutom att det är främst akrylfärgen som dominerar istället för akvarellfärgen.

Summa sumarum: Processen är en del av konstverket. Konstverket växer sakta fram även om det som jag målar är föreställande, så tar det väldigt många timmar att färdigställa något. Ibland behöver också en skiss ”vila” för en stund innan jag kommer tillbaks och färdigställer den. Denna ”vila” kan bestå i ett par timmar, dagar, månader eller år till och med. Det är inte förens nu, när jag jobbar heltid med konsten, som jag kan slutföra en tavla på samma vecka eller inom ett par dagar till och med. Speciellt om jag har fullt flow och inte blir störd i det (läs gärna tidigare inlägg som jag skrivit om Flow!). Ibland har jag försökt att räkna på antalet timmar som det kan ta att få fram en färdig tavla vilket kan vara alltifrån 6h totalt till +30h beroende på motiv, material och hur många lager som ligger bakom. Det är dock sällan jag klockar mig själv när jag skapar, då det lätt kan stoppa min tanke- och skaparprocess.

Kommentarer som ”Vad fint du målar, kan jag få den?” kan därför bli lite ansträngande att höra, speciellt nu på senare år. Konst är inte något som man bara slänger ihop på en minut nämligen. Det är så mycket själ och hjärta jag lägger i det jag skapar, du får en inblick i mitt inre. Det jag inte kan säga med ord blir det jag skapar. Det är dessutom inte något som är massproducerat, utan det är helt unikt (precis lika unika som du och jag är skapade!). Det finns bara ett exemplar av det.

Jag har i många år gett bort konst från hjärtat och uppskattar verkligen när jag ser hur mycket min konst berör människor. När jag ser hur det lyser upp i ögonen på människor eller när jag ser den där längtan i dem. Det gläder mig enormt! Men. Jag kan inte livnära mig på att ge bort allt jag skapar. Speciellt inte nu i alla fall.

Om du nu nån gång blir intresserad av att köpa originalkonst så hoppas jag att jag har gett dig en liten inblick i hur hela processen går till och varför priset är satt som det är. Det är dessutom en livsinvestering du gör. Något som håller i flera flera år och som inte behöver bytas ut särskilt ofta. Hur som helst, det är många faktorer helt enkelt som spelar in i prissättningen som du kanske inte visste om innan förens nu.

Bilden får tala för sig själv, det är nämligen en ganska vanlig upplevelse inom kulturbranschen. Speciellt inom konsten. Jag hoppas du har fått en mer realistisk bild av hur det är inom skapandet nu i alla fall!

Ta hand om dig och spread some love! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s