Skapandet, Utmaningar

”Varför pingviner?”

Detta är en fråga jag får lite då och då. ”Varför just pingviner?” undrar många som har besökt eller sett en del av min konst där en liten del har motiv av mina underbart älskade pingviner. Kortfattat så är pingviner det coolaste vattendjuret någonsin som existerar på denna planet (och då ÄLSKAR jag väldigt många vattendjur, och landdjur för den delen också). De tål extremt kalla temperaturer och är supersnabba simmare till skillnad från när de vaggar omkring på isen. Som den vinterälskande och badälskande människa jag är kan jag därför enkelt identifiera mig med dessa fantastiska djur!

Den längre förklaringen går lite djupare.

Det hela började när en av mina bästa vänner började på samma jobb som mig. Då kände vi inte varandra alls. I chatten när vi skrev till varandra så började jag använda pingvin-emojin som fanns där i slutet av det jag skrivit, för jag tyckte den var så rolig och härligt weird bara. Pingvin-emojin uttryckte en massa känslor av hur jag var som person som jag inte kunde få fram i den stelt professionella miljön som vi jobbade i. Det roliga var att min numera bästa vän SVARADE tillbaks med samma medel. Hon började också använda sig av pingvin-emojin när vi skrev! ”Vad härligt, det finns knasiga människor utöver mig själv!” tänkte jag glatt för mig själv medans jag skrattade hjärtligt åt detta lilla möte. Det blev en grej helt enkelt av det när vi lärde känna varandra på jobbet!

Resan med pingvinen fortsätter där dock.

Under ungefär samma period som jag jobbade på mitt gamla jobb och tyvärr under flera kommande år så tampades jag med underliggande stress. Stress som växte sig mer och mer och kom från olika håll och olika situationer. Det jobbiga med underliggande stress är att jag i alla fall inte märkte av det till en början, men som visade sig väldigt tydligt under tiden jag började jobba. (Notera också att detta är stress som kommer upp från tidigare år också med allt vad det innebär med att leva.) När jag tillslut höll på att gå in i väggen och inte visste riktigt vart jag skulle ta vägen så fick jag chansen att jobba med min stress. Jag blev tillsagd av min läkare att jag måste säga ifrån på jobbet när det blir för mycket (så himla självklart men så svårt i stunden när man mår som sämst psykiskt). Jag fick även möjlighet att gå en stresskurs som fokuserade på enklare träningsövningar, i väldigt avslappnat tempo där jag fick tid för att andas och för självreflektion. Stress är något jag jobbat otroligt mycket med och är ett ämne som intresserar mig väldigt mycket då jag vet om att majoriteten av oss människor i dagens samhälle lider av det i någon grad.

Varför så stressad och vad har detta med pingviner att göra? Jo, under samma period som jag jobbade med min stress (notera att detta är några år senare, jag var inte kvar på samma jobb som pingvin-resan började på alltså) så fick jag ju reflektera över varför jag blev så stressad och försöka ta itu med det. Att acceptera sig själv, det är såhär jag funkar och även att inte lägga för mycket prestation i det jag gör. Som den passionerade människan jag är så vill man väldigt mycket, nästan ibland lite för mycket. Men att jobba mot något som heter ”perfekt” är omöjligt. För ingen är perfekt och det finns inget som är ”perfekt”. Det finns liksom inte, så varför ens försöka sträva mot det?

Mitt i denna limbon så kunde mitt skapande skapa stress! Så många gånger jag fick art-blocks! Prestationsångest! Fick inte fram något på pappret! Alls! Mina tankar snurrade ju bara runt och ju mer jag satt och tittade stint på det vita pappret desto mer irriterad och ledsen blev jag. Jag blev extremt frustrerad då jag behövde få ut så mycket känslor som fanns inom mig så jag bad en kort och enkel bön till Gud om hjälp ”Nu får du ta över det här, låt mig inte låsa mig själv på det här viset!”. Det roliga är när man vandrar med Gud är att han är så diskret. Han svarade. Med en pingvin. En enkel, kärleksfull pingvin. Som för att säga ”Jag älskar dig, det är ok att känna som du gör men glöm inte vad som gör dig glad också”.

Pingvinerna betyder så otroligt mycket för mig. De har brutit ner min prestationsångest med sina enkla, runda former, och kan uttrycka sig och ge så mycket kärlek. Jag vill såklart, med all min konst, att du ska få känna en glädje och kärlek mitt i allt elände du upplever eller känner när du tittar på den. Och ibland kanske det krävs en liten pingvin för att pigga upp din dag.

Spread some love! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s